Velkommen til Bergen Katedralskole
Hopp over meny

Velkommen til Bergen Katedralskole

Nye nettsider

19.05.2015
Bergen Katedralskole har fått nye nettsider og de gamle nettsidene er nå tatt ut av bruk.

Ny adresse: http://skole.hfk.no/bergenkatedralskole

 

Fire elever får stipend til å ta Vg2 i Brussel
10.05.2015

De fire elevene som har fått innvilget stipend og dermed får tilbringe Vg2 som utvekslingselever ved Scandinavian School of Brussels (SSB) er:

Hannah Weim Revell 1G, Christine Willholth 1G, Iren Yingxia Hodneland 1A og Elise Van Wijngaarden 1F

Katten-elever deltar på Nordisk Cansat-konkurranse
20.04.2015

Foto: Vel framme på Andøya Space Center har elevene jobber hardt
og til langt på natt for ferdigstille satellittene
som skal skytes opp tirsdag 21.april.

De fire Katten-elevene, Kimia Abtahi, Markus Marthinussen, Marcus Jacobsen og Niklas Nilsen, sammen med lærer Andreas Hellesøy, deltar i disse dager på den nordiske CanSat-konkurransen ved Andøya.
Elever fra 10 videregående skoler er blitt tatt ut for å konkurrere. I konkurransen inngår bygging av en liten satellittmodell, en CanSat som skal sende opp og sveve tilbake til bakken i fallskjerm. På vei ned skal den gjøre ulike målinger som sendes til en bakkestasjon. Hele satellitten bygges inn i en 0,33 liters brusboks, og inneholder instrumenter, strømforsyning, databehandlingsenhet og kommunikasjonssystem som i virkelige satellitter.

Les mer om den nordiske CanSat-konkurransen. 

Visual arts exhibition 2015
20.04.2015

For the students who have opted to take Visual Art, as part of their International Baccalaureate diploma, their final exams have already started. The Visual Art exam takes place just before the Easter break, and part of it involves the students putting on an exhibition of their own artwork. Work which they have developed during the two years of the IB.

Les mer og se flere av kunstverkene her.

Informatikk-OL 2015
24.03.2015

Håvard Terland (t.v.) og Valentin Plotkin (t.h.) ble blant de 4 beste i den norske finalen i Informatikk OL og de er begge videre til den internasjonale finalen, som går i Kazakhstan til sommeren.  De blir også invitert til den baltiske informatikkolympiaden, som er i Polen i slutten av april. Les mer om Informatikk-OL og resultatene fra den norske finalen.

Håvard og Valentin har også blitt intervjuet på hordaland.no

Ny stipendfinansiert utvekslingsordning
10.03.2015

Bergen Katedralskole har fra skolestart arbeidet med å etablere en stipendordning for elever i 2IB og Vg2 som ønsker å ha et skoleår som utvekslingselever ved Scandinavian School of Brussels (SSB). 29. januar godkjente fylkesutvalget skolens søknad og avsluttende forhandlinger med SSB pågår i et positivt forhandlingsklima.

Den nye utvekslingsordningen innebærer at 2 elever som skal ta 2IB og 2 elever som skal ta Vg2 får anledning til å gjennomføre skoleåret 2015-2016 ved SSB henholdsvis på samme IB-diploma program som BKS tilbyr eller på svensk gymnasium. Begge alternativer inkluderer et undervisningstilbud etter gjeldende SSB-timeplan i norsk morsmål. Når det gjelder mer informasjon om SSB, se hjemmesiden deres «www.ssb.be»

Les mer om søknadsfrist, kostnader og betingelser.


Søk skoleplass på Katten
Se og hør om skolemiljøet vårt og hva vi kan tilby.

 

Reklameplakater laget av elever i klasse 1d
11.02.2015

Om du vurderer å søke plass ved Katten, kan du ta en titt på plakatene for å lese hva elevene selv skriver om elev- og lærings-miljøet på skolen. Se plakatene i større format.

Revypremiere på Katten
03.02.2015

Stor og flott premiere på Kattenrevyen - «Den store Kattastrofen» i går. Det manglet ikke på gode poeng, morsomme replikker som traff både skolen og skolemiljøet.  Det ble ikke spart på kruttet. Både lærere og skolens «øvrighet» fikk sitt - der det hørte hjemme. Alt rammet inn og flott iscenesatt med kulisser og lys på den store scenen som var bygget for anledningen. Revyen med sang, dans, og «levende» musikk, gjorde dette til en helt spesiell kveld i skolens nedre gymsal. En opplevelse som ingen på skolen bør gå glipp av. Stykket spilles hele denne uken.

 

Kattenrevyen 2015 "DEN STORE KATTASTROFEN"

 • 2. - 6. februar holdes det revy på Bergen Katedralskole kl.19.00.

 • Pris for billetter er 100kr på nett.
  Pris i døren: 120kr
 • Dørene åpner kl.18.30. Møt tidlig for de beste plassene!
 • Inviter venner og familie til å komme på Kattenrevyen 2015! 

  Ulrik Øen Johnsen er revysjef. Se revyens side på Facbook.

Mange nysgjerrige tiendeklassinger på Åpen Dag
28. januar 2015

Over 200 tiendeklassinger var til stede da skolen hadde åpen dag onsdag 28. januar. Elevene fikk orientering om skolens tilbud, besøke undervisningstimer og ble vist rundt i skoleanlegget. Takk til våre egne elever som er våre beste ambassadører. Dere gjorde en flott jobb med å vise elevene rundt på skolen.

Tiendeklassingene fikk omvisning både i vanlige klasserom og på laboratoriene. Bildet over er fra ett av kjemilaboratoriene hvor Bjørn Bakke morsomt og engasjert, fortalte om hvor viktig realfagene er i mange utdanningsløp. 

Representanter fra Elevrådet og Elevsamfunnet HUGIN informerte om det gode elevmiljøet på skolen.

Sølv til Magnus 
9.12.2014

Magnus Akselberg Iversen i 3b har deltatt i Baltic Sea Philosophy Event 2014. Hans essay ble belønnet med sølv! Dette var samtidig 1. runde i NM i filosofi for elever i videregående skole, og Magnus er selvfølgelig kvalifisert til 2. runde som vil finne sted på Oslo Handelsgymnasium 19. mars. Skolen gratulerer!

Bestilling av elev-PC
9.12.2014

Siste frist for bestilling av elev-PC i Hordaland, er 31. desember 2014. Dersom du ikkje har nytta tilbodet om ei subsidiert maskin, og ønska det, må bestillinga vere utført før denne datoen. For meir informasjon sjå www.hordaland.no – opplæring – elev-PC. Ta kontakt med skolen  dersom du har spørsmål til dette.

Sander Coates i godt selskap
1.12.2014

Vilvite senteret inviterte to av vinnerne fra årets Forsker Grand Prix, Sander Coates som vinner av Unge Forskere 2014 til Science Pub for å presentere sine forskerprosjekter. Sander gjorde stor lykke og takket særskilt sin fysikklærer på Katten,  Berit Tvedt, for god hjelp og støtte i arbeidet med Extended Essay. Det var med dette arbeidet han gikk til topps i Unge Forskere 2014. Vi prøver å få Sander til Katten for å holde samme foredrag, så følg med, følg med!

IBDP Visual Art trip to London, October 2014
29.10.2014

 

The IB Visual Art students recently spent four days in London learning how the role and purpose of Art changes depending on the context in which it has been placed. During the trip they visited the Imperial war museum, an exhibition entitled truth and memory, Dwight International school and the disobedient objects exhibition. It was also time for a walking tour of East London exploring how immigration, culture and social change affect street art. Read more.

Internasjonal Dag
29.10.2014

Onsdag 29.oktober ble det arrangert Internasjonal Dag ved Katten. Årets OD-komite sørget for et velorganisert opplegg der elevene ble informert om høstens OD-prosjekt før det ble salg av velsmakende og spennende matretter under Internasjonal Kafe. Et utrolig bra gjennomført arrangement som frister til gjentakelse!

Over 400 voksne tar hvert år utdanning på Katten
20.10.2014
 

Senter for voksenopplæring ved Bergen katedralskole tilbyr utdanning til voksne som får mulighet til studiekompetanse og nøkkelen til høyere utdanning.  HFK Opplæring har nylig besøkt voksenopplæringen ved Katten som for tiden holder til i lokalene til tidligere Tanks skole. Der besøkte de en norskklasse og pratet med elevene som fortale om sin bakgrunn og hensikt med utdanningen. Les mer om besøket på HFK sine sider.
 

Sander Coates fikk spesialpris i europeisk forskerfinale
20.10.2014

Sander Coates som var avgangselev på Katten i vår, har i høst fått spesialpris for sitt forskningsprosjekt om fysikk og skateboarding i den europeiske forskerfinalen, European Union Contest for Young Scientists (EUCYS)

I vår ble han tildelt 1. pris i Unge Forskere 2014 og han fikk dermed representere Norge i den europeiske finalen Warszawa.

Prosjektet til Coates handler om «pumping», en teknikk skatere bruker for å oppnå større fart og kunne  hoppe høyere. 

Prosjektpremien er at han får delta på den internasjonale romfartskonkurransen i regi av EU.

Les mer på Bergen Tidende.


 
Biologitur til Mjølfjell
16.09.2014

3 dagers feltarbeid i biologi til Mjølfjell i strålende høstvær med fokus på hvordan dyr og planter er tilpasset til et liv i fjellet. Vi fikk en fin tur til Kleivafjell  og avsluttet ekskursjonen på Myrdal. 

Visual Arts at International Baccalaureate
12.09.2014

 With Katedralskolen`s central location in Bergen, the Visual Art students are able to make the most of the excellent learning resources available locally. The class regularly visits both the permanent, and the temporary, exhibitions at the KODE galleries, which are almost visible from the school itself. In these images you can see students studying Conceptual Art through the work of Bergen born artist Bård Breivik, who recently had a large retrospective at Kode 2, entitled History.

God stemning på turene til Katteli
10.09.2014

Denne og forrige uke har førsteklassene reist på tre dagers sammenristingsturer til skolen sin hytte,  Katteli på Mjølfjell. Om dagen var det fine naturopplevelser i den flotte norske fjellheimen. Ut på kvelden var det god stemning mye latter inne når elevene selv var ansvarlig for leker, konkurranser og underholdning.

Flere bilder fra turene kommer.

Lærerstreiken er over
01.09.2014

Partene i lærerkonflikten er kommet til enighet og streiken er dermed over. Undervisningen starter for fullt fra tirsdag morgen (02.09). 

I dag, mandag 01.09, vil det være planleggingsdag for lærere som har vært i streik. Undervisningstimer til lærere som ikke har vært i streik, går som vanlig.

Sammenristingsturer høsten 2014
29.08.14

Bergen Katedralskole har lang tradisjon for at alle Vg1 klassene reiser på såkalte «sammenristingsturer” til elevene sin hytte ”Katteli” på Mjølfjell. Hovedformålet med sammenristingsturene er at elevene skal bli bedre kjent med hverandre og lærerne, og få vite mer om forskjellige sider ved skolens virksomhet. Programmet omfatter:

 • Turorientering
 • Turer i fjellet
 • Sosialt samvær

Høsten 2014 gjennomføres 4 turer i perioden 1. - 12 september:

 • Klasse 1A og 1B reiser mandag 1. til onsdag 3. september.
 • Klasse 1C og 1F reiser onsdag 3. til fredag 5. september.
 • Klasse 1D, 1E og 1G reiser mandag 8. til onsdag 10. september.
 • Innføringsklassen reiser onsdag 10. til fredag 12. september

Viktig informasjon til de som skal reise, finner du HER. 

Aktivitetsdag på Skansemyren
20.08.2014

Takket være styret i elevsamfunnet Hugin, startet også dette skoleåret med aktivitetsdag på Skansemyren.  Som vanlig, var det mange aktiviteter, alt fra rebusløype til fotball, basketball og sandvolleyball. Se flere bilder fra aktivitetsdagen.

 

 

Pc-ordning skoleåret 2014-15
7.08.2014

Undervisningen krever at alle elever har PC og elevene har selv ansvar for å skaffe seg PC til skolestart i august.

Som elev ved Bergen Katedralskole, må du kunne produsere og levere inn oppgaver i Microsoft-formater og kunne bruke læringsplattformen «It’s learning».

Lærere på skolen bruker Windows-maskiner. Om du velger å bruke en Mac-maskin, må du kjøpe Windows lisens og installere denne på Mac.

Du er selv ansvarlig for å holde maskinen din i orden og ha et fungerende og oppdatert antivirusprogram. Nødvendige program til skolebruk, kan du laste ned gratis, når du er på skolen.

Les mer om datamaskin-ordningen for skoleåret 2014/2015. 

 

Fritt Ord hedrer Eivind Aalen Øi og Torbjørn Sandmo
20.06.2014

Til årets Fritt Ord-konkurranse «Ytringsfrihet 1814-2014» kom det inn over 130 bidrag. Elever fra 49 forskjellige skoler deltok, og hele 11 bidrag ble levert fra vår skole. Ingen av elevene hos oss var blant de tre vinnerne av pengepremie og studietur, men Eivind Aalen Øi og Torbjørn Sandmo fra klasse 1d på Katten, er tildelt diplom for sin dokumentarfilm om datalagringsdirektivet.

Det deles ut til sammen seks diplomer, så disse henger høyt! Ingen andre deltakere på vg1-trinnet har mottatt pris eller diplom. Se konkurransebidraget.

Kattenjenter vant den europeiske finalen i årets CanSat
06.06.2014
Foto: ESA Stine Sofie Lid (2d), Katrine Lovise Øpstad Fredriksen (2c) og Aurora Singstad Grefsrud (3a) fulgte opp den strålende innsatsen fra i vinter med også å stikke av med seieren i den europeiske finalen.  

Holbergprisen i skole 2014
04.06.2014 
Silje Wulfsberg Rame og Laura Hagen Aadland fikk en flott 3.plass i årets forskerkonkurranse. Vinnerne kom fra Elvebakken vgs. og 2.plassen gikk til Langhaugen vgs.  Lærerstipendet gikk til Fredrik Hasler fra Askim vgs. Prisene ble delt på ut på BKS av Næringsminister Monica Mæland og vinner av Holbergprisen 2014, Michael Cook. Flere bilder fra utdelingen finner du her.
Elvebakken videregående skole: Kven er ikke kven - Kvenenes stillfarne kamp for anerkjennelse (pdf)
Langhaugen videregående skole: Livet med "Gullbilletten"? - Muligheter og utfordringer for unge voksne som kom alene til Norge som mindreårige (pdf)
Bergen Katedralskole: Lego - en bremsekloss for likestillingen? (pdf)

Holbergprisen i skole 2014
2.06.2014 
Silje Wulfsberg Rame og Laura Hagen Aadland er finalister i årets forskerkonkurranse. Diplomer utdeles på Katten onsdag 4. juni.
Les mer om hva de to jentene har forsket på.

Julefysikk og juleshow            

 

 

Nettundervisningstilbod
skuleåret 2015-16

Elevar ved vidaregåande skular i Hordaland fylkeskommune kan no søkje om å ta visse programfag som nettfag. Til grunn for opptak ligg krav om at:
1) det ikkje er elevgrunnlag for fagtilbodet ved eigen skule, og
2) at eleven har det faglege grunnlaget som trengst for å delta.
 
Minoritetsspråklege elevar som treng særskilt norskopplæring kan melde seg på nettkurset i norsk. Her vil du få opplæring i norsk tilpassa elevar med kort butid i Norge. Her blir det ingen karakterar eller eksamen.
 
Søknadsfrist for programfaga: 15. mai

Søknadsfrist for støttefaget i norsk for minoritetsspråklege elevar: 15. september.

Les meir om nettundervisninstilbodet.

INTERNATIONAL INFO

Bergen Katedralskole
Kong Oscarsgt. 36, 5017 Bergen
Tlf: 55 33 82 00,
Faks: 55 33 82 01
E-post:
post.bks@hfk.no

Velkommen til skolen!

Skolens visjon er: ”Tradisjon og læring i et fremtidsrettet miljø”. Vi ønsker å kunne gi deg som elev, de faglige kunnskapene og ferdighetene du trenger på veien videre i livet ditt.
Les mer.

Rektor Bjørn Kristian Jæger


Pc-ordning skoleåret 2014-15
Undervisningen krever at alle elever har PC og elevene har selv ansvar for å skaffe seg PC til skolestart i august.

Som elev ved Bergen Katedralskole, må du kunne produsere og levere inn oppgaver i Microsoft-formater og kunne bruke læringsplattformen «It’s learning».

Lærere på skolen bruker Windows-maskiner. Om du velger å bruke en Mac-maskin, må du kjøpe Windows lisens og installere denne på Mac.

Du er selv ansvarlig for å holde maskinen din i orden og ha et fungerende og oppdatert antivirusprogram. Nødvendige program til skolebruk, kan du laste ned gratis, når du er på skolen.

Les mer om datamaskin-ordningen for skoleåret 2014/2015.

Viktig informasjon om fag og læreplaner


Julefysikk
Rakettoppskyting  
Dramatisering
Glimt fra en teknologitime  Juleshow Elevrådet 2013-14

Kontakt Bergen Katedralskole:
Postadresse:
Postboks 414, 5828 Bergen
Besøksadresse:
Kong Oscarsgt. 36, 5017 Bergen 
 
Telefoner:
Kontoret: 55 33 82 00 (Ma-fr: 8.00-15.00)

Lærerværelset: 55 33 82 16

Voksenopplæring: 55 33 76 00,
(Ma/on: 9.00-15.00,
ti/to: 9.00-17.00,
fr: 9.00-15.00)

Telefax: 55 33 82 01
 
E-post:
post.bks@hfk.no