Velkommen til Bergen Katedralskole
Hopp over meny

Glimt fra skoleåret 2009/2010

Bronse til Katten-elever, både i Kjemi- og Fysikk-OL
11.08.2010

Fysikkfinalister fra Norge. Robert nr 2 fra høyre.

Norske og svenske kjemifinalister og lagledere.
Ingrid er nr 3, bak fra venstre.

Ingrid Eidsvaag og Robert Hagala imponerte stort med å få bronse i henholdsvis Kjemi-OL og Fysikk-OL. De internasjonale olympiadene ble gjennomført i slutten av juli, og med deltakere fra nær hele verden. Fysikkolympiaden ble avholdt i Zagreb, Kroatia og kjemiolympiaden i Tokyo, Japan.
Prestasjonene til de to Katten-elevene er fantastiske. Det henger høyt å komme ”på pallen” i disse konkurransene.

 

Samfunnsfagsekskursjon til Dale, Voss og Flåmsbanen
22.05.2010

Elever i første klasse har nylig vært på tre dagers ekskursjoner i to puljer. Dale fabrikker og Voss jordbruksskule ble besøkt på vei opp til Katteli som var base for turen. Neste dag var det vandretur i den flotte Flåmsdalen fra Brekvam til Flåm med besøk i Flåm kirke.  På vei hjem tredje dag, gikk turen innom både Voss skiferbrudd og det gamle Mølstertunet. Se bilder fra turene.

 

Jenter fra Katten deltok på CarboSchools Spring School i Jena, Tyskland
22.04.2010

Sammen med ungdommer fra hele Europa deltok to jenter fra Katten, Tone Gjesdal Bjørndal og Bjørg Kristine Hundal, på CarboSchools Spring School i Jena i Tyskland. I samarbeid med Max Planck Instituttet for Biogekjemi, arrangerte CarboSchools et femdagers program som inneholdt møter, presentasjoner, workshops, gruppearbeid og kulturelle opplevelser. Jentene fikk anledning til å delta på Spring School i Jena fordi de jobbet med CarboSchools via Bjerknessenteret tidligere i år.

Ingrid Halland, Tone Gjesdal Bjørndal, Bjørg Kristine Hundal, Helene Overaa Eide
Alle de fire norske elevdeltakerne foran en av plakatene de viste under Poster Session på Science Festival på Max-Planck Instituttet for Biogeokjemi i Jena. Fra venstre: Ingri Halland (Bjørgvin), Tone Gjesdal Bjørndal (Katten), Bjørg Kristine Hundal (Katten) og Helene Overaa Eide (Danielsen).

Les mer om CarboSchoolskonferansen og CarboSchools i Norge.

 

Rektor fikk Hordaland Fylkeskommune sin ildsjelpris for 2010
16.04.2010

Ildsjelprisen 2010
Rektor mellom Fylkesrådmann Paul Nilsen og lærer Jan-Arne Rundgren.

På Hordaland fylkeskommune sin Arbeidsmiljødag 2010, fikk rektor Hans Peder Vibe sammen med Jan-Are Rundgren ved Stord vgs, tildelt årets ildsjelpris. 

Hans Peder Vibe fikk prisen fordi han er en tydelig sjef som inspirerer de tilsette ved skolen. Han ble omtalt som ildsjel for å øke fellesskapet og for et godt arbeidsmiljø for både ansatte og elever.  Les mer på Aktuelt fra HFK.
 

Elevene i innføringsklassen på helgetur til Hallingskeid
14.04.2010

Innføringsklassen på tur til Hallingskeid 2010

Elevene i innføringsklassen fikk en flott helgetur til en av Bergen Turlags hytter på Hallingskeid. Strålende vær og mye moro i snøen bidro til en opplevelsesrik helg. Turen var en del av Turlagets prosjekt Aktiv: alle, der integrering gjennom friluftsliv er ett av hovedtemaene. Les mer om turen på Bergen Turlag.

 

Robert Hagala går videre til den internasjonale Fysikkolympiaden
5.04.2010

Robert Hagala (t.v.) sammen med de fire andre beste i den norske Fysikk-OL finalen

Robert sammen med de fem beste i den norske Fysikk-OL-finalen.

Robert Hagala ble nummer tre i den norske finalen av fysikk-OL. Han fikk 17,5 poeng, bare 2,5 poeng bak de to beste. I juli vil han sammen med de fire andre som gjorde det best, representere Norge i den internasjonale finalen i Zagreb. Se resultater og oppgaver fra den norske finalen.

Ingrid Eidsvaag best i Kjemi-OL-finalen
22.03.2010

Finalevinnere av Kjemi-OL 2010

Ingrid sammen med de tre andre som gjorde det best i finalekonkurransen. Se resultater og oppgaver.

Ingrid Eidsvaag imponerte i den norske finalen av Kjemi-OL. Hun var klart best og fikk 80 poeng, hele seks poeng foran nummer to. Til sommeren kan hun dra til Tokyo for å delta i den internasjonale finalen.

Robert Hagala gikk videre til de norske finalene i alle tre realfagskonkurransene
15.03.2010

Robert Hagala gjorde det utrolige at han kvalifiserte seg til alle de tre finalene, Kjemi-OL, Fysikk-OL og  Abelkonkurransen. Prestasjonen er unik og vitner om at Robert har spesiell interesse og stor faglig bredde i realfagene. De norske finalene i de tre konkurransene, avvikles i disse dager.

Les mer.

 

Bergen katedralskole til topps i Kjemiolympiaden 2010
5.02.2010

Bergen katedralskole ble den beste skolen i 2. runde av den norske Kjemiolympiaden 2010. Totalt 160 elever fordelt på 60 skoler, deltok i denne runden og Ingrid Eidsvaag i klasse 3a og Robert Hagala fra klasse 3d, er blant de 16 elevene som kvalifiserte seg til finalen. Alle i finalegruppen har blitt invitert til et kurs ved Universitetet i Oslo med en avsluttende finale.

I skolekonkurransen oppnådde Bergen katedralskole 224 poeng, mens de to neste skolene, Fauske vgs og Nadderud vgs, fikk henholdsvis 209 og 201,5 poeng. For seieren fikk Bergen katedralskole en premie på 7000 kroner i gave til naturfagseksjonen.

Robert Hagala har deltatt i 2. runde, også i fysikkolympiaden og i Abelkonkurransen, men resultatene er foreløpig ikke offentliggjort.

Les mer om kjemiolympiaden og resultatene fra 2. runde.


Klasse 2A blant juryklassene til Ungdommens kritikerpris
27.01.2010

Klasse 2A 2009-10

Elevene i klasse 2A var så heldige å bli plukket ut til juryklasse til ungdommens kritikerpris 2009-2010. Det betyr at de sammen med åtte andre juryklasser fra videregående skoler fra hele Norge, skal kåre en vinner blant åtte skjønnlitterære bøker fra 2009.

Utdeling av prisen skal gå av stabelen på Det Norsk Teateret i Oslo torsdag 4. mars. Hele klassen er invitert til å delta.

Alle elevene skal lese og diskutere alle åtte bøkene og foreslå de to beste. To elever skal inn til Oslo på storjurymøte 25. februar og argumentere for sine valg av bøker.

Noen synes kanskje at det er slitsomt å lese åtte bøker sammen med alle andre lekser. Men Marianne Giske Korsnes som er norsklærer i klassen, sier hun er veldig imponert over hvor gode lesere de er og den store entusiasmen som de viser til prosjektet. Og at hun gleder seg til å reise til Oslo på prisutdelingen sammen med klassen.

Les mer om ungdommens kritikerpris og presentasjon av klassen.


Velkommen til Åpen Skole, tirsdag 26. januar

Fra åpen skole, januar 2009

Fra åpen skole, januar 2009

Vi inviterer 10. klassene fra ungdomsskoler til å besøke Tanks og Bergen Katedralskole, tirsdag 26. januar 2010.

Det vil bli omvisninger på skolene og besøk i undervisningstimer. Vi tar imot elever og klasser fra kl. 09.00 til 12.00 og fra kl. 12.30 til 15.00.

For påmelding send e-post senest 22.01.10 til
post.bks@post.hfk.no og post.tas@post.hfk.no

Moro med Julefysikk
21.12.2009

 

Fysikk preget skolens kantine mandag 21. desember. Da var det moro med fysikk som sto på ”menyen”.  Skolens fysikkelever serverte morsomme og tankevekkende fysikkforsøk. Demonstrasjonene pirret nysgjerrigheten og mange ville gjerne ha forklaring på fenomenene som ble vist.

Kjartan Olafsson fra Fysisk Institutt i Bergen, hadde juleshow på scenen. Han fikk to elever til å lage fløteis på direkten ved bruk av flytende nitrogen, mens han krydret isproduksjonen med gode småhistorier.

Fem elever framførte kjente juletoner, laget av stående lydbølger i flasker. Se YouTube filmen av flaskekonserten som ble tatt opp av Hong-Dang Lam. 

Julefysikken ble avsluttet med kreative konkurranser på skoleplassen.  I eggkonkurransen var poenget å slippe egg fra 5.etasje, uten at egget ble knust.  I rakettkonkurranse hvor flasker ble skutt opp med håndpumpet trykkluft, var det selvsagt høyden som var avgjørende.

Ser flere filmer fra julefysikken.

Hugins julekalender
15.12.2009

Hugins pepperkakekalender i fjor, ga bokstavelig talt mersmak. Det gjorde at de fire jentene, Ingeborg Berg fra 2iB og Karoline Seilen, Tone Bjørndal og Natalia Muscher fra klasse 2a, ville gjøre Hugins julekalender til en tradisjon. 

Hver torsdag går jentene rundt i 6-7 klasser og trekker en vinner i hver klasse. Kakene forestiller ravnen Hugin, selv om de også kan minne om julegriser.

Målet med kalenderen er å spre glede i skolehverdagen.
Se hvem som har vunnet pepperkakene.


Ny bok om skolen: Bergen Katedralskoles Krigsdagbok 1940 - 1945
14.12.2009

Truls Jacob Langvand, lektor ved Katten i 38 år fram til 1996, har som pensjonist utgitt flere bøker om skolen: I 2000 kom han med boken ”Krøniker fra den gamle skole (fra 1153 -til år 2000)" og i 2003, ”Realfagenes historie ved Bergen katedralskole fra 1650 til 2003”. I år har han gitt ut enda en bok: ”Bergen Katedralskoles Krigsdagbok. En kamp for frihet 1940 – 1945". Les mer om boken.

Elever utgir skoleavisen "The Monocle"
1.12.2009

Skoleavisen "The Monthly Monocle", som ble startet opp av elever forrige skoleår, har skiftet navn til "The Monocle".

November-utgaven av avisen er i salg nå! Du kan få kjøpt den i kantinen for kun 5 "riksdaler".

Neste utgave kommer i desember. Ifølge en medansvarlig, blir det en superjulespesial, så gled dere!

Ansvarlig redaktør er Fredrik Smith Sandstrøm.

Prisutdeling - Holbergprisen i skolen 2009
25.11.2009

Holbergprisen i skolen ble delt ut av Kunnskapsminister Kristin Halvorsen, og vinner av Holbergs internasjonale minnepris, Ian Hacking, på Bergen Katedralskole onsdag 25. november. Tre elever fra Fana gymnas fikk førsteprisen. Se bilder fra prisutdelingen.
Les mer om
Holbergprisen i skolen og utdelingen.
Se hele framføringen av skuespillet:
En dramatisering av Niels Klims reise.
 

Elever på Katten gjør det skarpt i Kjemi-OL
19.11.2009

Bilde: Fra venstre Hong-Dang Lam, Sarai Folkestad, Ingrid Eidsvaag og Robert Hagala

Bergen Katedralskole gjorde det klart best av alle skolene i Norge, i 1. runde av årets Kjemi-OL. Ingrid Eidsvaag var den suverent beste i landet med 83 poeng, hele 9 poeng foran nærmeste konkurrent.
I tillegg er Robert Hagala, Sarai Folkestad og Hong-Dang Lam gått videre til andre runde som arrangeres den 13. januar 2010. Totalt deltok 621 elever fra 80 skoler. Skolekonkurransen avgjøres etter resultater i 2. runde i januar. Les mer om Kjemi-OL.


Språkdagen 2009
18.11.2009

På Bergen Katedralskole pleier vi å markere den europeiske språkdagen, 26. september. Da overtar elever med minoritetsspråklig bakgrunn undervisningen, og skolens øvrige elever og lærere får timer i språk fra hele verden. I år ble språkdagen lagt til de internasjonale dagene i siste uke av oktober, og det ble undervist i hele 17 språk.

Mange språk og nasjonaliteter er representert på skolen, og det er naturlig i og med at vi har både International Baccalaureate-linje og egne klasser for elever med kort fartstid i Norge.

 

Unik prestasjon av IB-elev
9.11.2009

Foto: Håvard Prestegården

Maria Razmyslovich fikk kun toppkarakterer på vitnemålet da hun avsluttet IB-linjen i sommer.  Maria som er fra Russland, har bodd i Norge i tre år og snakker flytende norsk.
IB-linjen er krevende og prestasjonen er helt spesiell og ingen i hele verden kan slå henne. 
Les mer på bt.no og vg.no

 

Biologiekskursjon
27.08.2009

I slutten av august dro elever i Vg3 til Mjølfjell og Flåmsdalen på biologiekskursjon . Se bilder fra turen.

 

Aktivitetsdag på Skansemyren
21.08.2009

Første skoleuken ble det som vanlig arrangert aktivitetsdag på Skansemyren. Se flere bilder.

 

Første skoledag for nye elever
19.08.2009

Rektor ønsket nye elever velkommen til skolen, første skoledag 19. august 2009. Spente elever var samlet i kantinen sammen med kontaktlærere.
Se flere bilder.